Rust

Over rust vinden, uitstralen en terugkrijgen


Onrust en stress is iets wat men voelt en ervaart, dus ook het leren vinden van rust is iets wat men vlotter doet door dit te voelen en ervaren. Paarden zijn uiterst geschikt om te werken binnen dit thema.

 

Het contact met het paard, die onze innerlijke rust of onrust weerspiegelt, biedt onmiddellijke en onbetwistbare feedback. Binnen de praktijk merk ik dat de kleinste verandering in gevoel of gemoed, meestal sneller zichtbaar is via het paard dan dat men dit zelf kan aanvoelen en benoemen. Sterker nog, de aanwezigheid en de confrontatie met het paard zorgen ervoor dat je jezelf en je omgeving (in dit geval de therapeut) niet kan overtuigen dat “alles wel oké is” of “rustig zijn? Maar ik bén toch rustig?!”. De paarden zorgen ervoor dat je jezelf niets kan voorliegen en wel moèt aan de slag gaan met wat er speelt.

 

Pas op dat moment komt ook het paard tot rust en krijg je dus rust terug en kan je met het dier aan de slag. Ook buiten de therapie is de kans groot dat wanneer je eerst zélf rust vindt, je die rust terug krijgt vanuit je omgeving. Beter nog, wanneer je voelt en ervaart hoe je deze rust zélf bereikt hebt, kan je deze binnen andere situaties opnieuw proberen bereiken, ongeacht de drukte rondom (zij het door klasgenootjes, collega’s, gezinsleden, ed.).

Het vraagt wat tijd en enige oefening, maar kan de moeite waard zijn.

 

 Bovenstaand illustratie werd enkel gebruikt ter ondersteuning van de tekst. Artist: Rebecca Kinkead