15. mei 2024
Elke ochtend als ik met mijn fiets passeer langs de weide waar de kudde staat, tel ik de paarden. Het is een gewoonte, een ritueel. Even checken of ze er allemaal zijn, even erkennen dat ze er zijn. Ze is er al even niet meer en toch betrap ik mezelf er nog af en toe op dat ik voor een fractie van een seconde denk dat ik een paard te weinig tel. Dan realiseer ik mij dat het Joke is die ik zoek. Onbewust verwacht ik haar. Het is alsof mijn hoofd weet dat ik haar niet zal zien maar mijn hart het...
18. november 2023
Op een zonnige lentedag staan we op de weide samen met twee pony’s, Graciya en Mary. Graciya stond dicht bij ons. Ze had jeuk omdat haar winterhaar loskwam en kwam tegen ons aan staan om gekrabd te worden. Ondertussen hadden we een gesprek over grenzen, over hoe de vrouw die bij mij stond denkt dat ze deze aangeeft, waar deze liggen voor haar, of deze altijd hetzelfde zijn of afhankelijk van de situatie en de personen rondom, etc. Net zoals Graciya, had ook zij best wel nood aan wat fysiek...
04. oktober 2023
Enkele jaren geleden ging ik opzoek naar ‘de perfecte therapiehond’. Een hond die er aantrekkelijk uitzag, aaibaar, atletisch en met een groot uithoudingsvermogen. Een hond die rustig en gevoelig was, een gezonde dosis werkethiek had en gemakkelijk op te leiden was, … Vier jaar later heb ik een fantastische therapiehond aan mijn zijde, maar het is niet de hond waar ik voor koos. Dit is het verhaal van Pip, de Jack Russell van Mila die op zaterdag de stallen en zorg voor de paarden voor...
03. september 2023
Enkele maanden geleden volgde ik twee opleidingsdagen rond lichaamstaal, met name Kalmerende signalen bij paarden door Rachaël Draaisema. Hoewel ik mij hier al sedert enkele jaren verder in aan het verdiepen ben, besef ik telkens opnieuw hoeveel er nog te leren valt én hoe belangrijk het vermogen om de paarden goed te lezen is wanneer ik therapie aan het geven ben. Ik heb er al vaak over geschreven, over de bijzondere gevoeligheid van paarden en toch blijft het een onderwerp waar ik maar niet...
18. februari 2023
Bij aanmelding, tijdens het kennismakingsgesprek of tijdens één van de eerste sessies krijg ik regelmatig de vraag hoe lang een traject ongeveer duurt. Als we verder ingaan op de oorsprong van die vraag, ligt daar vaak de nood naar perspectief of de angst om vroegtijdig afgerond te worden en niet de ruimte te krijgen die nodig is. Persoonlijk geloof ik niet in vastliggende trajecten, gezien iedere persoon zo verschillend is en elk verhaal specifiek, loopt iedereen een heel eigen traject. Ook...
18. februari 2023
Sedert enkele weken ben ik aan het werk met een nieuw paard. De bedoeling zou zijn dat ze op termijn ingeschakeld wordt als therapiepaard. Eerst is het echter van belang dat we ons richten op het creëren van een goede band met elkaar. Maar hoe doe je zo iets eigenlijk? Het gebeurt uiteraard niet zo heel erg vaak dat er een nieuw paard bij komt. Naar aanleiding van de eerste trainingssessie dacht ik er dan ook veel over na. Hoe ging ik het aanpakken? Waar moest ik zeker op letten? Wat moest er...
19. november 2022
Een vrouw van middelbare leeftijd meldt zich aan met de klacht “op alle vlakken vast” te zitten. Vast in het liefdesleven, vast in haar carrière, geen hobby’s en amper sociale contacten. “Ik wil mijn leven een nieuwe wending geven, alleen weet ik niet goed waar ik naartoe wil waardoor ik niet in beweging kom”. We hebben al enkele sessies gewerkt rond contact maken met anderen, wat haar daarin beangstigt, wat voor relaties zij wil aangaan, hoe zij zelf daarin wil staan, waar zij nood...
23. september 2021
Bij Hoefspoor heb ik een kleine maar gevarieerde kudde die wordt ingezet voor de sessies. Gevarieerd in de zin dat het paarden en ponies zijn met erg verschillende karakters, noden en voorkeuren. Maar ook hun voorkomen en uitsraling zijn erg uiteenlopend. Zo zijn een paar paarden groot, indrukwekkend, elegant en ja … krachtig. Maar er is ook een kleine shetlandpony, die zo klein is dat hij regelmatig over het hoofd wordt gezien. Zo was het ook toen er op een dag een sessie met een kleine...
26. juni 2021
“Hier heb ik niets aan!” schreeuwde de vrouw en stormde naar de andere kant van de lange paardenwei. Weg van mij, weg van de groep paarden en ponies die allen hun rug naar haar gedraaid hadden met een schijnbaar afwezige blik in hun ogen. Hoewel ik vermoedde dat de paarden zich heel erg bewust waren van wat er zich de laatste 40 minuten had afgespeeld, de vrouw was het gevoel dat ze niet gezien werd duidelijk beu. Laat het net op dàt moment zijn, dat één van de paarden opkeek. De ruin...
24. mei 2021
Een dromer, dat ben ik altijd al geweest en nu nog steeds. Durven daar in tegen, dat heb ik écht moeten leren. Rond deze tijd van het jaar krijg ik steeds vragen van jonge mensen die met hun studiekeuze bezig zijn en opzoek gaan naar een antwoord op de vraag “wat ga je nu doen?”. Wanneer we vertrekken vanuit de vraag ‘waar droom je van?’ komen we vaak in een heel andere richting uit dan waar de student zich initieel op had gericht. De reden die hiervoor gegeven wordt luid dan meestal...

Meer weergeven